Точно 19 години след атентата на 11/9 в Софийската градска художествена галерия

...
Точно 19 години след атентата на 11/9 в Софийската градска художествена галерия
Коментари Харесай

19 години след 11/9: Образи от Кота нула

Точно 19 години след атентата на 11/9 в Софийската градска художествена изложба ще отвори порти изложбата " След 11 септември: облици от Кота Нула ". Експозицията е част от възобновената след дълга пауза платформа " Майстори на фотографията " и ще показа работата на единствения такъв, съумял да извоюва безконтролен достъп до мястото на злополуката, където дни по-рано са се издигали двете кули на Световният търговски център. 

Ограден и систематизиран като място на престъпление, през есента на 2001-ва регионът в Манхатън е затворен за всички фотографи и даже става известен като “забранения град ”.Това, което се случва на Ground Zero през месеците след нещастието, остава строго защитавана загадка, само че един снима всичко - Джоел Майеровиц. Снимките му разказват трансформацията на Кота Нула през идващите девет месеца, от цялостно опустошаване до реконструкцията на основите.

Фотографиите на Майеровиц служат освен като елегия за хилядите, изгубили живота си, само че и запечатват неуморните старания на множеството служители на реда, пожарникари, строителни служащи, инженери и доброволци, помогнали в процеса на разчистване и възкръсване на мястото. Образите на физическа съсипия и прочувствена мощ запечатват в фотосите моментите на храброст, съчувствие и взаимност.Кадрите, които Джоел Майеровиц снима, слагат основата на огромния народен архив The World Trade Center Archive, който през днешния ден е част от непрекъснатата сбирка на Музея на Ню Йорк (Museum of the City of NY).

Роден през 1938 година, Майеровиц е един от най-влиятелните автори на улична снимка в Съединени американски щати и бива често определян като " татко на Новата цветна снимка " - пионер по времето, когато към момента всички съществени актьори считат за наложително да снимат в черно-бяло. Има над 350 независими и групови изложения в музеи и галерии по целия свят, както и над 30 издадени книги.

Изложбата му в София се открива в 18:30 часа на следващия ден при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения и ще остане в СГХГ до 25 октомври. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР